Veilige nieuwjaarsreceptie

19 November 2022

Veilige nieuwjaarsreceptie

Voor het eerst en dit jaar wel aan de orde, worden alle bewoners van Roeselare op 22 januari uitgenodigd voor de nieuwjaarsreceptie op het stationsplein te Roeselare. Een ideaal moment om burgers samen te brengen en het nieuwe jaar met frisse moed en hoop in te zetten. Bij dit ontmoetingsmoment hoort muziek en drank, dat is een feit, maar veiligheid gaat voor!  

Alcohol is niet enkel plezant maar het is ook een gevaarlijke en frequent gebruikte harddrug.

Als stad dus een must om deze veiligheid rond alcoholgebruik goed te omkaderen en dit ook toe te passen voor andere stadsevenementen.

Tijdens de gemeenteraad van 21 november 2022 stelde Eddy Demeersseman 4 punten met de nadruk op alcoholvrije dranken en preventie voor om deze receptie in alle veiligheid te laten verlopen.

De burgemeester bevestigt deze 4 punten als terechte zaken en belooft het volle initiatief vanuit de gehele gemeenteraad. “Ook zonder alcohol kan je het fijn hebben.

1. Voorzie op de nieuwjaarsreceptie een ruim en aantrekkelijk aanbod van niet-alcoholische dranken, zodat iedereen in volle vrijheid kan kiezen.

→ Check: Het stadsbestuur zal een 0% pils en een feestelijke mocktail aanbieden, zodat er een ruim en alternatief aanbod is van alcoholvrije dranken.

2. Omkader de nieuwjaarsreceptie met preventieve en sensibiliserende acties voorafgaand en tijdens.

→ Check: Burgers zullen gesensibiliseerd worden met preventie campagnes; onder andere een mocktail receptenboekjes en de aftrap van de Tournée Minérale maand.

3. Voorzie in veilig vervoer door bijvoorbeeld bussen uit deelgemeenten in te lassen. Stimuleer burgers ook om veilige vervoersmodi te gebruiken door bijvoorbeeld een ruime fietsenstalling te voorzien.

→ Check: De Stad zal uitpakken met de campagne “We fietsen het nieuwe jaar in” zodat burgers gestimuleerd worden om de fiets te nemen naar en van de receptie. Burgers zullen ook in de watten gelegd worden met een ruime fietsenstalling en een vlotte toegankelijkheid via het openbaar vervoer.

4. Jammer, maar noodzakelijk moet er ook voorzien worden in de nodige alcoholcontroles. Dit wil zeggen vooraf aangekondigde alcoholcontroles tijdens en na de receptie.

→ Halve check: Alcoholcontroles zullen zoals gedurende de ganse januari maand ook die avond mogelijk zijn.

Als partij zijn wij ervan overtuigd dat deze lijn ook doorgetrokken moet worden voor andere stadsevenementen.