Groen voor strenge, gecoördineerde aanpak van huisjesmelkerij

08 Maart 2013

OCMW-raadslid Steven Dewitte over schrijnende toestanden waarmee hij geconfronteerd wordt op het Bijzonder Sociaal Comité van het OCMW Roeselare. "Zo, daar sta je dan. Je hebt heel je hebben en houden in een paar zakken. Je hebt honger en je weet niet waar naar toe. Zo loop je al enkele maanden rond op zoek naar een plek waar je een thuis kan maken. Iets kleins! Omdat je je niets anders kan permitteren.En overal krijg je die deur tegen de neus omdat je anders bent of omdat je steun trekt. Na bijna een jaar gezocht te hebben, vind je die ene goede ziel die je een kans geeft: je mag een kamer huren. Je krijgt een papier onder je neus geduwd met allerlei regels die je niet kent en begrijpt, maar je bent tevreden. Je slaapt vanavond in een bed en onder een dak.

Dat dak is meer dan een huis: het is je start naar een nieuw begin! Nu je een adres hebt, kan je hulp vragen bij het OCMW. Je leven weer op spoor krijgen en effectief zoeken naar werk.

Maar schijn bedriegt. Die ene 'goede ziel' is soms niets meer dan iemand die geld geroken heeft. Die een gemakkelijk slachtoffer zag in iemand die onderaan de maatschappelijke ladder staat en deze weerloze mens uitperst. Meer dan 3 maand waarborg aanrekenen, geen verwarming en ongewild samenwonend met vreemden, En ook bij het OCMW kom je in de problemen: omdat de huisbaas niet in orde is met vergunningen en papieren, wordt de cliënt onterecht als samenwonende aanzien, en krijgt hij/zij onvoldoende leefloon om te overleven als alleenstaande.

Ik vind dat niet kunnen!" aldus Steven.

Steven heeft dan ook schepen van wonen, Filiep Bouckenooghe gecontacteerd om actie te ondernemen. Daarop zijn de stedelijke diensten en het OCMW in actie geschoten om te voorkomen dat huisjesmelkers nog misbruik maken van OCMW-cliënten. Men wil hierbij ook de politiezone Riho betrekken.