Groen kiest radicaal voor vernieuwing

26 Maart 2019

Groen kiest radicaal voor vernieuwing

Groene kandidaten voor mei 2019  

GROEN KIEST RADICAAL VOOR VERNIEUWING & BESTUURSERVARING

Groen trapte gisteren haar West-Vlaamse campagne af in het campagnehuis te Brugge. De kandidaten en de speerpunten werden er voorgesteld en er werd ook een duidelijke doelstelling geformuleerd: Groen wil minstens een verdubbeling van het aantal zetels. 

Volop voor vernieuwing en bestuurservaring

Parlementslid Wouter De Vriendt (federaal) en nationaal ondervoorzitter en Anzegemse schepen Jeremie Vaneeckhout (Vlaams) voeren de lijsten aan. Opvallend is het aantal nieuwe kandidaten; liefst twee derde van de lijsten wordt ingevuld door nieuw politiek talent. Ook zet Groen in op jongeren die volop kansen krijgen bovenaan de lijst. De top vijf op beide lijsten is gemiddeld jonger dan 35 jaar. In totaal zijn er liefst 18 kandidaten jonger dan 33 jaar. Ook op de Europese lijst bevinden zich drie jonge West-Vlamingen.
Een nieuwe troef waar de partij mee kan uitpakken is de bestuurservaring op lokaal niveau nu de partij ook in West-Vlaanderen in steeds meer meerderheden zit. 

De 9 werken voor West-Vlaanderen

In onze provincie beweegt heel wat. Vele burgers nemen het heft mee in handen en bouwen mee aan het West-Vlaanderen van morgen. Groen is de bondgenoot van al die doeners. Samen met hen maken we werk van een eerlijkere, menselijkere en gezondere samenleving. Het is onze overtuiging dat we als West-Vlamingen meer delen dan we denken. De oplossingen liggen voor de hand. Groen schuift negen werken voor West-Vlaanderen naar voor.

MENSELIJKER:

- Gezonde loopbanen in gezonde bedrijven: werkbaar werk voor alle West-Vlamingen en een duurzaam economisch beleid dat kansen geeft aan lokale economie en landbouw

- Meer handen in de klas: we investeren in scholen, kinderen en leerkrachten.

- Genoeg gewacht in West-Vlaanderen: veel West-Vlamingen staan op de wachtlijst van de wieg tot in de kist. We maken werk van een inhaaloperatie in de zorg.


EERLIJKER:

- Werken loont: we kiezen voor een lastenverschuiving. Mensen houden meer nettoloon over, KMO's betalen lagere lasten en de grote vermogens dragen eerlijk bij.

- Minder armoede, meer koopkracht: we pakken fiscale fraude aan, we trekken de uitkeringen en de minimumpensioenen op tot de armoedegrens

- Nultolerantie voor discriminatie: iedereen West-Vlaming. We delen meer dan we denken.


GEZONDER:

- Eerlijk en ambitieus klimaatbeleid: West-Vlaanderen als klimaatmotor van België

- Iedereen mobiel: meer en beter openbaar vervoer

- Groen maakt gelukkig: meer bos en behoud van open ruimte

Naar een verdubbeling van het aantal zetels

De straffe lijsten en de sterke ambities geven Groen in West-Vlaanderen het nodige zelfvertrouwen om minstens te gaan voor een verdubbeling van het aantal zetels. 'We hebben een krachtig verhaal dat ook steeds meer West-Vlamingen aanspreekt. We gaan resoluut voor een menselijker, eerlijker en gezonder samenleving. Een klimaatregering met een sociaal hart is de garantie op een hoopvol, nieuw begin', zegt Wouter De Vriendt. Ook Jeremie Vaneeckhout maakt zich sterk dat Groen een stevig resultaat zal neerzetten in onze provincie: 'Op 14 oktober haalden we reeds de beste score ooit in onze provincie. De komende twee maanden werken we keihard om van 26 mei de Groenste zondag ooit te maken in West-Vlaanderen. 2019 wordt het jaar van de ommekeer en dat willen we bereiken samen met iedereen die gelooft in oplossingen.'