De Groene Pluim gaat naar De Vlasblomme

19 Januari 2015

Na een heel spannende strijd met wisselende kansen gaat de Vlasblomme met de Groene Pluim 2015 van Groen Roeselare lopen. De natuurvoedingswinkel op De Ruiter haalde het voor de twee andere genomineerden, 't Grachtje, het crowdfundingproject op de Godelieveparochie en de cultuurkroeg K'trolle. Diezelfde K'trolle vormde ook het decor voor de uitreiking van de Groene Pluim tijdens de nieuwjaarsreceptie van de Roeselaarse groenen. Leen Sercu, de fractieleidster in de gemeenteraad, mocht de winnaar bekendmaken en dat werd dus de winkel van Ann Dhaenens en Bart Bruwier in de Iepersestraat. De Vlasblomme investeerde in het najaar in een nieuw systeem dat het mogelijk maakt om afval-arm te winkelen. Klanten kunnen zelf hun potjes en flessen meebrengen en er laten (her)vullen. Het principe is niet nieuw, maar tot voor kort zag je het enkel in trendy foodstores in hippe wereldsteden. De Vlasblomme bewijst dat duurzame vernieuwing ook kan in een eenvoudige winkel in een Roeselaarse buitenwijk. "Dergelijke initiatieven mogen dan wel kleinschalig zijn, toch hebben we absoluut pioniers als De Vlasblomme nodig. Enerzijds om de consument bewust te maken dat winkelen ook anders kan en anderzijds om winkeliers te tonen dat klanten wel degelijk openstaan voor zo'n verandering," aldus Leen. "Er zijn dan ook enkel winnaars. De kost van de verpakking wordt uitgespaard voor de handelaar en de klant hoeft er geen restafvalzakken mee te vullen. En zo is er uiteraard ook winst voor het milieu."

Het principe dat er enkel winnaars zijn, geldt trouwens voor gans de verkiezing van de Groen Pluim. Ook voor de andere genomineerden. "De vele nieuwe mede-eigenaars 't Grachtje kwamen dan wel enkele stemmen tekort om de Pluim in de wacht te slepen, maar zij slaagden er wel in hun parochiehuis te behouden als kloppend hart van de buurt. En met K'trolle heeft cultureel Roeselare er een heel mooie troef bij."

Voor Bert Wouters, de voorzitter van Groen Roeselare, staan de drie genomineerden symbool voor de vernieuwing in de Roeselaarse geesten. "Roeselarenaars zijn ondernemers, dat is algemeen geweten. De drie genomineerde initiatieven bewijzen echter dat ondernemerschap niet noodzakelijk betekent dat er enkel naar financiële winst gestreefd wordt. De maatschappelijke en ecologische winst wordt veel te dikwijls over het hoofd gezien, maar is minstens even waardevol.