De Groene Pluim 2016 gaat naar de vrijwilligers van het Roeselaarse dierenasiel.

01 Februari 2016

?Zondagmiddag reikte Groen Roeselare zijn jaarlijkse Groene Pluim uit. Naar goede gewoonte was het aan het grote publiek om te beslissen wie van de genomineerden met de prijs ging lopen. Er werd opnieuw massaal gestemd en uiteindelijk haalden de vrijwilligers van het dierenasiel De Groen Pluim 2016 binnen. Pop-up Pelzen werd tweede en Picknick in het Park strandde op de derde plaats. Leen Sercu, de fractieleidster van Groen in de gemeenteraad, mocht de winnaar bekendmaken. Zij stelde vast dat de genomineerden van dit jaar grosso modo in twee categorieën konden worden opgedeeld. "Aan de ene kant hebben we de jonge garde, de Picknickers en Pelzen die het bruisende Roeselare vertegenwoordigen. Het zijn doeners die niet wachten tot iemand anders initiatief neemt, maar die zelf het heft in handen nemen om de stad hip en aantrekkelijk te maken. Aan de andere hebben we de exponenten van het warme, zorgzame Roeselare. De vrijwilligers van het dierenasiel die dag in dag uit in de weer zijn om verweesde en verwaarloosde dieren naast het levensnoodzakelijke - eten, drank en een proper verblijf - ook wat warmte en affectie te geven."

De massale steun voor de dierenvrienden bewijst dat Roeselare wel degelijk een hart heeft voor de meest kwetsbaren in onze samenleving. Of het nu dieren dan wel mensen zijn.

Er waren trouwens nogal wat mensen die het vreemd vonden dat Groen Roeselare uitgerekend middenin een heftige vluchtelingencrisis de vrijwilligers van van dierenasiel nomineerde voor De Groen Pluim. Leen was daar heel duidelijk over: "Uiteraard zijn wij bijzonder dankbaar en erkentelijk voor alle vrijwilligers van 'Roeselare Helpt' en de gevestigde organisaties die al jaren werken met en voor nieuwkomers. De asielcrisis mag er echter niet toe leiden dat ander nuttig en nodig vrijwilligerswerk in de schaduw komt te staan. Net zoals het stadsbestuur extra geld pompt in het sociaal beleid. Roeselarenaars met noden hoeven immers niet in te boeten op hulp omdat de stad ook zijn verantwoordelijkheid wil nemen tegenover vluchtelingen. Zo moeten de dieren evenmin het slachtoffer worden van de extra noden in 'menselijk' welzijn."