Campagne Meer Groen In Roeselare

01 Februari 2023

Campagne Meer Groen In Roeselare

Meer groen in Roeselare. Dat is zeker. Een grote meerderheid van de Roeselaarse bevolking is het daar mee eens. Maar waar en hoe doen wedit het best? Groen Roeselare heeft daar zelf over nagedacht. Niet te nemen of te laten. We staan open voor alle suggesties en opmerkingen.We horen graag jouw mening.  

Lees meer over deze campagne op meergroeninroeselare.be

Of bekijk onze volledige kaart en folder via deze link issuu.com/goenroeselare/docs/plooifolder

Enkele inspirerende voorstellen van Groen Roeselare. Wat vind jij ervan? Wat ontbreekt? Welke suggesties heb je?

1. forse uitbreiding Bergmolenbos: dubbel zo groot als vandaag

Het Bergmolenbos is de groene long van de stad voor de toekomst. Wist je dat die ongeveer 3 keer zo groot moet worden als die vandaag al is? Daarom moet voor
de aankoop van de gronden en de aanplant toch naar een behoorlijke versnelling hoger geschakeld worden. De bomen moeten zo snel mogelijk geplant, want ze
hebben nog tijd nodig om te groeien! Wat ons betreft moet het bos in snel tempo verdubbelen. Wat is jouw mening?

2. verbinding van het Sterrebos met het Bergmolenbos

Wat echt ontbreekt is een brede en groene verbinding met het Sterrebos. Een gemakkelijke en veilige oversteek van de ring voor mens en dier. Zo maak
je het bosgebied in één klap veel groter en zorg je voor meer wandel- en fietsmogelijkheden, maar ook voor meer biodiversiteit. Meer dieren kunnen dan hun plek vinden in het bos, maar ook wandelaars en fietsers kunnen veilig en aangenaam oversteken. Zie je het al voor je?

3. inrichten van “hangende tuinen” in de Ooststraat

Droom jij ook van één of meer groene winkelstraten? Wij zien het al voor ons! Laat klimplanten slingeren over bvb de Ooststraat en je kan elke dag genieten
van vrolijk gekwetter van de vogels terwijl je kuiert en shopt door de winkelstraat. De hangende tuinen van RSL bieden je meteen ook wat koelte en schaduw op de warmste dagen. Nu de Arme Klarenstraat opnieuw aangelegd is (maar kan nog veel groener!), maak je zo een groene as dwars door het centrum, van de oude begraafplaats tot aan het station. Wandel je mee?

4. aanleg van nieuwe parken in de stad: Moermanpark, Pompierpark, H. Hartpark, Cultuurpark, Trax Park…

We hebben zelf hard geijverd om van de troosteloze Moermanparking een Moermanpark te maken. Het stadsbestuur is ons en de verenigde buurtbewoners daar in gevolgd. We hopen dat tegen 2024 het asfalt en beton vervangen worden door bomen en water. We hebben ook al voorgesteld om als de brandweer zou vertrekken op de bestaande site, een Pompierpark te realiseren in de zone
Brandweer-Hondenloopweide en Villa Vandewalle. En we kijken ook uit naar grote groene elementen op de oude sites van het Heilig Hart en het vroegere zwembad. Maar er zijn zeker nog mogelijkheden, denk bvb aan de Trax site. Welke sites kunnen volgens jou nog groen worden?

5. stimuleren van waterbeleving

In tijden van klimaatopwarming voelt iedereen de behoefte aan waterbeleving in onze stad. We proberen op tal van pleinen waterbeleving en waterrecreatie mogelijk te maken. In een hete zomer moeten fonteinen in de stad verfrissing brengen. Op welke plekken dromen jullie van een fontein of waterpartij?

6. aanleg van een groene bomengordel in en rond het centrum

Roeselare is een grijze stad, met één van de meest verharde en gebetonneerde oppervlakten in Vlaanderen. Hoe zou het zijn als we al die bestaande en nieuwe plekjes natuur in het centrum met elkaar zouden verbinden ? Een groene bomengordel zoals “Meer bomen in Roeselare” voorstelt. We kiezen ervoor om gericht te investeren in openbaar groen door interessante gronden en panden op te kopen en zo natuur in het centrum te brengen.

7. aanleg van een nieuwe fiets- en wandeldreef tussen oud zwembad en station

Om de verbinding te maken tussen het oud zwembad en het station zien wij mogelijkheden om een nieuwe vrijliggende fiets- en wandeldreef aan te leggen, uiteraard aan beide zijden omzoomd door bomen. Een echte groene Roelevard. Goed idee?

8. inrichten van een volledig autovrije markt

De markt moet nu toch eindelijk echt autovrij worden. Met de oude markt kunnen we creatief aan de slag. Even dromen. Wat denk je van een groen plein, een waterspiegel, een fontein of terras? We kijken uit naar jouw voorstellen.

9. aanleggen van natuurspeelplaatsen

Iets wat in onze stad ontbreekt, is een echte natuurlijke speelplaats. Aan de overkant van de Hallen, langs de Mandel, ligt een terrein dat daarvoor geschikt is. Wilgenhutten, klimbomen, een doolhof en andere natuurlijke speelelementen kunnen daar gecombineerd worden met het aanwezige water. Heb jij leuke ideeën om dat speelterrein in te richten?

10. bijkomend groot wandel-, fiets- en beleefgebied op verschillende plaatsen

Ontspannen doe je niet enkel in het bos. Voorbij het Bergmolenbos en het Krommebeekbos ligt een groot landbouwgebied dat ook geschikt is voor recreatie. Door te kiezen voor rustige wegen, extra wandelpaden, meer bomen, hagen en houtkanten, kan je landbouw, recreatie en natuur met elkaar verweven en vergroten we de groene long van Roeselare.

11. inrichten van tuinwijken en belevingspark in Beveren

De industrie in het centrum van Beveren trekt weg naar de rand. De vrijgekomen ruimte biedt kansen. In de plaats van fabrieken kunnen huizen komen, ingebed in een groene ruimte. Kan Roeselare opnieuw aanpikken bij het idee van tuinwijken? Omdat niet alle parken er hetzelfde moeten uitzien dachten we om een belevingspark in te richten opgedeeld in verschillende kamers waar telkens een ander thema naar voor komt. Je kan werken met geuren, kleuren en geluiden, spelen met licht en schaduw via spiegels... En natuurlijk houden we ook rekening met de seizoenen. Voel je het al? Denk jij ook aan een concept voor zo’n kamer?µ

12. uitbreiding van het Krommebeekbos

Tussen Roeselare en Beveren groeit er een tweede groene long: het Krommebeekbos. De aanplant gaat er goed vooruit, maar het bos zal niet zo groot worden. Daarnaast rukt de bebouwing errond steeds verder op, verkaveling na verkaveling. Nog even en een eventuele uitbreiding wordt er gewoon onmogelijk. Daarom pleiten we ervoor om nu te kiezen het bos aanzienlijk groter te maken als voorzien. Sta je daar ook achter? Geef ons zeker een seintje!

13. stadslandbouw: een geheel van kleine initiatieven

Het idee is de productie van groenten en fruit zo dicht mogelijk bij de gebruiker te brengen. Maar we zien het breder: pluktuinen, meer volkstuintjes, het gebruik van geschikte daken van overheids- en fabrieksgebouwen, het stimuleren van het aanleggen van moestuinen in plaats van troosteloze grasvlakten (groene woestijnen)… Heb je ideeën rond stadslandbouw?

groen voor jong en oud in elke buurt?

Iedereen heeft recht op groene verpozing in de eigen buurt, waar hij of zij ook woont in Roeselare. Kinderen en ouderen moeten in elke buurt en wijk van onze stad op loop- of wandelafstand een plek vinden waar men in het groen kan verpozen. Het werkt ook verbindend waardoor we mekaar beter leren kennen. In welke buurten zijn er die niet, of veel te weinig? Waar zouden bestaande parkjes kunnen uitgebreid worden? Laat het ons zeker weten!

Jouw idee!
Heel zeker heb je nog goede ideeën die dit lijstje aanvullen. Zaken waar we niet aan dachten of over het hoofd zagen.
Help je ons? Laat het zeker weten!
Mail jouw opmerkingen naar:
[email protected]