één pluim, veel schoppen

09 Februari 2017

Repair Café wint de Groene Pluim   Na een spannende stembusslag ging het Repair Café met de aan de haal. De handige harry's haalden het van de borstvoedingscaravan van Mamado, die de avond tevoren een Roeselare Award in de wacht sleepte, en de vrijwilligers van het platform Roeselare Helpt die zorgen voor logistieke, maar ook emotionele ondersteuning van de vluchtelingen die in onze stad belanden.

Groene Pluim 2017

Het Repair Café, een gezamenlijk initiatief van de gevestigde waarde KWB en de nog steeds prille LETS-groep, gaat de strijd aan met de wegwerpmaatschappij. Defecte apparaten en kapotte gebruiksvoorwerpen krijgen er een tweede leven. Symbolisch kregen de winnaars dan ook, naast een cheque, een haperende boormachine in handen. De eerstvolgende editie van het herstelatelier staat gepland op 22 april, samen met de plantenruilbeurs van VELT.

Een rondje zonder
   De druk bijgewoonde nieuwjaarsreceptie van Groen Roeselare, waarop de Groene Pluim werd uitgereikt, luidde een sobere periode in. In februari loopt immers de campagne Tournée Minérale, een periode waarin velen kiezen voor een maand lang nuchterheid. Een maand van bezinning over ons alcoholgebruik en de gevolgen ervan op lichaam en geest.

Ook de stad Roeselare doet mee, met een team van BR's (Bekende Roeselarenaars) als ambassadeurs en, tot nu toe, een honderdtal anderen die zich registreerden op de website van Tournée Minérale. Kijk gerust eens wie er allemaal de uitdaging aangaat en voel je vrij om ook nog aan te sluiten.

Schoppen in de grond
 De stad groeit en de stadsbossen groeien mee. Vorige zondag werden opnieuw enkele hectares aangeplant in het Bergmolenbos. De ouders van de pakweg 650 borelingetjes van het afgelopen jaar werden uitgenodigd om een boom te planten en zo te helpen zorgen voor de toekomstige zuurstof van onze stad.
Voor de jonge ouders was het meteen een tof netwerkmoment met onuitgeslapen lotgenoten. De jonge gezinnen konden genieten van een tochtje met de huifkar en de grotere broertjes en zusjes ontdekten de dieren op de hoeve van het VABI.

 Ook in het stadspark ging de spade in de grond. In de hoek aan de kop van de grote bassin wordt door leerlingen van MPI Sint-Idesbald de Espace Dogbo aangelegd. Een ontmoetingsplaats in Afrikaanse sfeer die onze stedenband met de stad Dogbo in Benin zichtbaar maakt in volle centrum.
En dat de band met Dogbo meer dan enkel symbolisch is, zal je ongetwijfeld kunnen ontdekken in de krokusvakantie. Dan brengt WTV een uitgebreide reportagereeks over wat Roeselare kan betekenen voor de Afrikaanse stad en vice versa. Ontwikkelingssamenwerking is immers niet langer een paternalistisch verhaal, maar effectief samen-werken aan een betere wereld. Daarvoor is geen instrument beter geschikt dan de stedenband waar als evenwaardige partners in vertrouwen en vriendschap wordt gegeven en aanvaard.

 Het verkeer kon al een tijdje weer vlotjes door op de Westlaan en de Noordlaan, maar daarmee was de kous uiteraard niet af. Om van een groene stadsboulevard te kunnen spreken, moesten er natuurlijk nog bomen worden geplant. En dit gebeurde deze week. Het was dus nog weer eventjes omrijden, maar eens de laatste afwerking achter de rug zal zijn, het gras zal groen zijn en er blaadjes aan de bomen zullen staan, zullen we heel snel alle ergernis vergeten zijn. En zal niemand zich nog herinneren welke saaie grijze vlakte de Westlaan en Noordlaan ooit waren.