Kies voor Roeselare, kies voor Groen
De afgelopen jaren hadden we in Roeselare een beleid zonder duidelijke keuzes. Er was van alles wat, maar nooit genoeg of nochtans geen duidelijke richting. Voor zo’n mossel-noch-visbeleid passen wij. Met duidelijke keuzes voor mobiliteit, klimaat en vergroening, maar ook aandacht voor jeugd en senioren, eerlijke fiscaliteit enz. willen we van Roeselare een dynamisch stad maken. We kiezen om mensen met elkaar in contact te brengen en laten daarbij niemand achter. Samen maken we de stad. Kies voor Roeselare, kies voor Groen! Lees hier het volledige programma.
Natuur en milieu
Groen is en blijft dé ecologische partij bij uitstek. Ecologie gaat over heel wat zaken. Naast het klimaat en natuur zijn ook energie, het leefmilieu, water, ruimtelijke ordening, onze kostbare landbouwgrond enz. grote vraagstukken in Roeselare die wij willen aanpakken. We willen allereerst dat iedereen vanuit zijn huis meer bomen en groen kan zien, er 30% klimaatgroen is, en alle inwoners binnen een straal van 300 meter toegang hebben tot openbaar groen.
Autovrije Markt
Door de groei van de stad neemt het aantal auto's sterk toe. Je merkt dat parkeren een pijnpunt wordt en de files in de spitsuren langer worden. We moeten naar een mobiliteitsswitch. Vandaag is de auto de absolute norm, fietsers krijgen te weinig plaats. De Ooststraat is iedere zaterdag het symbool van een vastgeroest verkeersbeleid. Een andere stadsinrichting kan mensen aanmoedigen om zich anders te verplaatsen. Wie met de auto komt naar onze stad moet sneller naar een van de grote parkings geleid worden. Fietsers, wandelaars en shoppers kunnen zich dan op termijn veilig verplaatsen in het kernwinkelgebied.
Extra veilige fietspaden
Fietsen in Roeselare is levensgevaarlijk! Uit een rondvraag van HLN in 2022 bleek dat maar liefst 63% van de Roeselarenaars zich onveilig voelt op de fiets. Het rondpunt aan het vroegere Spillebad is zelfs het gevaarlijkste kruispunt van West-Vlaanderen! Negen op de tien Roeselaarse gezinnen bezitten een fiets als vervoersmiddel. Groen Roeselare wil werk maken van een mobiliteitsplan waar kwetsbare weggebruikers zich veilig en zorgeloos kunnen verplaatsen.
We vervangen de moordstrookjes op de invalswegen door echte veilige fietspaden. Waar inhalen in smalle straten toch niet mag, maken we fietsstraten en we geven fietsverbindingen in wijken voorrang op de wagen. De regionale fietsverbindingen bouwen we verder uit met fietssnelwegen tot aan het station. We moeten de veilgheid van spelende kinderen garanderen, daarvoor is zone 30 in woonwijken de logische norm. Voor voetgangers maken we werk van betere voetpaden. Hindernissen en drempels werken we weg zodat kinderwagen, rollators en rolstoelen vlot kunnen passeren.
Eerlijke belastingen
Inwoners van Roeselare betalen nu té veel, terwijl bedrijven bijna niets bijdragen. De gemiddelde Roeselarenaar betaalt al snel €200 tot 300 per jaar méér aanvullende belastingen dan de gemiddelde Belg. Groen Roeselare wil de aanvullende personenbelasting verlagen naar 7% (zoals in Brugge of buurgemeente Izegem), dit door een eerlijke en doordachte verschuiving van de lasten. Zo zorgen we voor een rechtvaardige realistische verdeling van de belastingen in Roeselare.
Een schoner en veiliger Roeselare voor iedereen
Ongestraft kan je in Roeselare afval en vuil water dumpen met alle ecologische rampen als gevolg. Bedrijven krijgen de goedkeuring om giftige stoffen zoals PFAS te lozen. Voor ons stopt het hier! We willen de vervuilers aanpakken en de schade herstellen. Tenslotte moet de waterkwaliteit voldoen aan de Vlaamse norm zodat we zwemmen in open water mogelijk kunnen maken. Groen Roeselare wil werk maken van een schoner en veiliger Roeselare voor iedereen.
Een veilig en bereikbaar Roeselare
Roeselare kampt met een groeiend onveiligheidsgevoel en mijdplaatsen. Om dit aan te pakken zetten we in op een combinatie van preventie, handhaving en betrokkenheid van de gemeenschap. Een zichtbare, aanspreekbare politie is cruciaal, met een versterkte rol voor wijkagenten en buurtwerkers. We ontlasten de wijkagenten maximaal van administratieve taken, investeren verder in buurtpreventie en belonen positief gedrag. We zetten verder in op drugs-, alcohol- en tabakspreventie. Burgers, handelaars, bedrijven en organisaties krijgen ondersteuning met preventieadvies op buurtniveau. Scholen en verenigingen voorzien we van subsidies om hun lokalen inbraakveilig te maken.
Zowel telefonisch als fysiek willen we een bereikbare politiedienst. In het centrum patrouilleren fietsbrigades. De politie is zo meer aanwezig, vlotter bereikbaar en kan indien nodig sneller ingrijpen. Wie aangifte doet, wordt respectvol en discreet ontvangen en au-sérieu genomen. Ook met aangiftes rond kleine criminaliteit zoals fietsdiefstal, inbraak, gezin/partnergeweld of louter een algemeen onveiligheidsgevoel.
Publieke veiligheid blijft een overheidstaak, en we werken aan een sterk, divers politiekorps. Transparante communicatie, goede slachtofferzorg en snelle actie bij incidenten herstellen vertrouwen. Onze politiemedewerkers verdienen ook ondersteuning in het vinden van een goede work-life-balans. Na emotioneel belastende interventies voorzien we de nodige nazorg.
Een derde stadsbos
Naast het verder uitbouwen en beplanten van het Bergmolenbos en Krommebeekbos, gaan we op zoek naar een locatie voor een derde stadsbos. Dat willen we wettelijk verankeren. De stad moet voorbereid zijn op hevige regenval waarbij het regenwater kan infiltreren. In periodes van hoge temperaturen kunnen bomen en groen functioneren als natuurlijke airco voor onze stad. Bovendien zorgt een groenere stad voor een positievere impact op onze mentale gezondheid.
Kwaliteitsvol en betaalbaar wonen
Kwaliteitsvol en betaalbaar wonen blijft een aandachtspunt. Daarom wil Groen Roeselare het conformiteitsattest verplichten zodat er een einde komt aan slecht verhuurde woningen. Om onze woningen kwaliteitsvol en betaalbaar te renoveren willen we meer ondersteuning bieden bij de keuze van de aannemer, de vereiste kwaliteiten, administratie enz.
Verbinding staat centraal
Wijken zijn de plaats waar mensen het dichtst bij elkaar staan. Met een netwerk van wijkpunten willen we verbinding stimuleren. Wijkteams en buurtcomités willen we meer ondersteuning bieden en dienstverlening van de stad terug naar de mensen brengen. Dat is beter voor wie er niet in slaagt om online een afspraak te maken in het stadhuis of er moeilijk geraakt. Met burgerbegrotingen op wijkniveau verhogen we de participatie van burgers in het bestuur.
Oprichting van ons eigen energiebedrijf
Om de klimaatdoelstellingen te halen moet er dringend een versnelling hoger geschakeld worden. Door het huidig bestuur werden al inspanningen geleverd maar we hebben nog een lange weg te gaan. Er wordt in het centrum van Roeselare onthard, maar tegelijk worden de enige open ruimtes van Roeselare aan een sneltempo vol gebouwd. Kostbare landbouwgrond gaat onder de schop en overstromingsgevoelige regio's worden verkaveld. Groen wil een verstandige en doordachte aanpak van de ruimtelijke ordening.
Zonnepanelen verschijnen op onze daken maar de stad laat na, om verder energie te besparen. Het warmtenet is een fantastische energiebron maar daar tegenover moeten nog heel wat woningen geïsoleerd worden. Hoogtijd dat de stad ook de burgers mee op sleeptouw kan nemen. De oprichting van ons eigen energiebedrijf kan daar een sleutelrol in spelen.
Diversiteit verdient een schepen
Diversiteit is een realiteit in Roeselare, met nieuwe uitdagingen, soms onbegrip en vaak miscommunicatie. Diversiteit, inclusie en gelijkwaardigheid vormen de basis van onze partij. Groen Roeselare wil een schepen van diversiteit. Een schepen die respect en toenadering bevordert. Een schepen die er voor zorgt dat Roeselare een plek wordt waar iedereen zichzelf kan zijn, iedereen zich veilig en thuis kan voelen.